Skip to main content

Van analyse tot definitief ontwerp

Wil jij graag een tuin met een verhaal? In 4 stappen werken we toe naar een ontwerp voor jouw droomtuin.

Closeup rotonde Bols Tandartsen

Inventarisatie & analyse

Mijn aanpak start bij jouw verhaal. Wie ben jij en wat wil je ervaren in de tuin? Daarnaast onderzoek ik de plek en de natuurlijke omgeving. Want jouw tuin kan onderdeel worden van een groter verhaal. Een goede analyse is de basis voor een visie waarin jouw wensen samen komen met de behoeften van de natuur.

In een kennismakingsgesprek help ik je aan te geven waar je behoefte aan hebt. Samen kijken we wat er mogelijk is. De zicht- en looplijnen worden in kaart gebracht en we brengen in beeld waar zon en schaduw is. Bij de analyse hoort ook een grondsoorttest.

Samen is dit de basis voor een nieuw tuinverhaal.

Het nieuwe tuinverhaal & ontwerpschetsen

In deze stap creëren we samen een visie voor jouw tuin. Dit doen we in beeld én in woord. In het nieuwe tuinverhaal omschrijf ik de toekomstige tuinervaring. Ook bespreken we verschillenden typen beplanting en materialen. Dit doen we met moodboards. Het nieuwe tuinverhaal en het moodboard geven samen richting aan het ontwerp.

Verschillende schetsen laten zien wat er mogelijk is in de tuin. Dit helpt om keuzes te maken. In de schetsen combineer ik verschillende functies op een slimme manier.

Keuzes werk ik uit in de volgende stap.

Schetsontwerpen door GardenTales
Schets beplantingzones door GardenTales

Ontwerp

Een slim ontwerp ligt aan de basis van een tuin met een verhaal. Een ontwerp laat zien wat er gerealiseerd moet worden. Inclusief de maatvoering en technische aspecten.

Bij een ontwerp hoort een beplantingslijst en beplantingsplan. De planten zijn het belangrijkste onderdeel van de tuin. Ik selecteer planten die het goed doen op de plek waar ze geplant worden. Planten die mooi zijn om naar te kijken en leven aantrekken. Met een uitgekiend beplantingsplan is er de hele jaar door iets nieuws te zien in de tuin.

Duurzaamheid is van groot belang bij het kiezen van materialen. Duurzame materialen gaan namelijk lang mee en hebben een kleinere CO2 voetafdruk. Materialen moeten passen bij hun functie. Ze vormen samen met het gebouw en de omgeving een aantrekkelijk beeld.

Door functies te combineren wordt de tuin bestendig tegen droogte, hitte en een plotselinge stortbui. Met passende materialen, uitgekiende beplanting en interessante zichtlijnen creëren we een tuin met aantrekkingskracht.

Realisatie door hovenier

Voor de hovenier lever ik een uitgebreid plan op met daarin alle informatie om het ontwerp te realiseren. Bij de uitvoering blijf ik betrokken en werk ik samen met de door jouw gekozen hovenier.

Ik kan ook hoveniers aanbevelen. In een netwerk werk ik samen met ecologisch hoveniers en ontwerpers. Zij hebben ervaring met het aanleggen van een tuinen met een verhaal.

Regelmatig werk ik mee in de aanleg. Zo kan ik ter plekke bijsturen en zorg dragen dat het ontwerp werkelijkheid wordt.

Hoveniers in tuin door GardenTales

Neem vandaag nog contact op!

Klaar voor een tuin met een verhaal? Neem vandaag nog contact op.
Dit kan via contact@garden-tales.nl of door te bellen met Richard (06 518 855 29).